dilluns, 5 de desembre del 2011

Fluxogrames

En el cas dels fluxogramas, es representen visualment processos. Per a realitzar fluxogrames utilitzarem l'eina, aquest és un programa per a realitzar planols, fluxogrames, esquemes, etc. Cal recordar que Si volem passar informació als alumnes hem de pensar amb quin format i amb quin suport Crearem els fluxogrames amb l'eina online Gliffy.

Els fluxogrames, o diagrames de flux, també són eines de suport al pensament, i es diferencien dels mapes conceptuals en que visualitzen un procès, no un concepte i s'utilitzen per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.

Els usos que se li poden donar a nivell pedagògic, són: 

  1. Planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional.( Ex: representar el procés per a l'acollida d'un nou alumne)
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, ja que és un bon mitjà per aprendre i practicar: la presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...

Podem treballar fluxogrames amb moltes eines com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, però el programa que hem utilitzat a l'assignatura és el Gliffy , que és una eina on line on podem crear representacions online per a representar visualment diferents realitats, de maneres diverses. 

Als fluxogrames NO poden haver-hi dubtes.  

 

Mapes Conceptuals

Diferencies entre una fotografia i un text:

Les imatges ens transmeten emocions, i són més subjectives que els texts.
Els relats tenen una sequència, però la fotografia només és un moment.
Els texts ens transmeten dades més concretes.


L'eina que treballarem avui és el mapa conceptual. En aquesta eina no hi ha cabuda per les emocions, sinó que es tracta de representar visualment certes dades. És una representació visual del mapa que tenim a la ment sobre aquell tema que estem tractant, representar la propia realitat del problema.
El mapa conceptual el treballarem amb el programa Cmap Tools.

Els mapes conceptuals, són representacions visuals de les dades que volem transmetre, és a dir, són una representació visual del mapa que es fora en la nostra ment d'un tema en questió. En el cas que volguem  representar processos, utilitzarem fluxogrames.
Els mapes conceptuals no han de pretendre representar les emocions ni transmetre sentiments, sinò que transmeten dades.

La seva funció és representar el teu propi punt de vista sobre un problema. La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema.
Els seus elements són diversos conceptes claus que estan relacionats a travès de connectors (que acostumen a ser verbs).
Per a poder crear-ne un, cal seleccionar i jerarquitzar els conceptes, reflexionar sobre la relació que tenen els conceptes entre ells i triar els connectors adequats , i  fer una representació gràfica adequada, és a dir, de forma clara, entenedora i coherent.

En resum tal com diu en Jordi Coderch:
"La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals."
 ( http://gestioinformacio.blogspot.com/2008/12/crear-mapes-conceptuals_01.html )


La eina que utilitzem per a fer mapes conceptuals, de manera més eficaç és: CMapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition." , que és un dels més útils i coneguts.


CMap Tools:
El programa permet anar fent mapes conceptuals a partir de conceptes i connectors. Quan fem les relacions, podem enllaçar conceptes a connectors o a altres conceptes.
No podem repetir els conceptes. 

Per a desar-ho tenim diferents opcions:

1. "Desa al Cmap" o "Desa al CMap com a"  . El programa té un error: La localització no es pot escollir. El que hem de fer és desar-ho a la carpeta de l'escriptori amb el nostre nom, copiar-la i guardar-la en un pen drive i dur-la al nostre ordenador personal.

2. A desar podem grabar el CMap al campus del CMap tools, clicant a "Llocs".


Per a penjar-ho al bloc: Fitxer - Exporta al CMap - Com a fitxer d'imatge (en format JPEG)

dilluns, 28 de novembre del 2011

Glogster

Aquest programa ens permet crear murals, introduir música, videos, desplegables, etc., és una eina molt utilitzada a les escoles.

Es una eina de web 2.0 que permet crear murals digitals multimèdia. Aquests murals es poden imprimir, es poden insertar en una web (blog d'aula, personal, etc.), projectats i utilitzats a classe mitjançant una PDI o pissarra digital normal, que serveix com a suport a la presentació d'uns continguts determinats. Hi podem posar música, vídeo, obrir elements determinats... Es tracta de generar una adreça electrònica o codi embed i redistribuir-lo. Els teus glogsters estan a "your dashboard", on hi tens els altres glogs, la comunitat, els missatges.. Per a crear-ne un de nou: post new glog. Es pot introduir text, gràfics, imatges, fons, audio i vídeo. Quan guardem, es pot: o compartir amb el facebook, al twitter o compartir una adreça. A més, també té codi embed. .
Glog de mostra

Programari lliure

A l'escola cada cop més s'utilitza el programari lliure.
Programari: conjunt de programes que serveixen per coses diferents.
  • Programari  gratuit (Freeware): Programes que es poden fer servir lliurament, sense pagar pel seu ús.
  • Programari de prova (Shareware): programes que es poden provar però que demanen un pagament si se'n vol fer un ús complet i continuat.
  • Programari comercial: requereixen un pagament previ per a fer-ne ús i disposar d'una llicencia comercial. Les empreses que fabriquen mobils paguen una llicencia per al sistema operatiu. (Sistema operatiu, és aquell que controla la maquina i deixa que els programes funcionin.)

El programa s'escriu amb un codi font, però el que nosaltres comprem és la lliçencia per a utilitzar-lo. (El codi executable)
El programari lliure, es el programari del qual si es vol es pot tenir el codi font.
Aquest programari, es defineix com aquell que garanteix simultaniament quatre llibertats:
  1. La llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
  2. La llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo  a les nostres necessitats.
  3. La llibertat de redistribuir-lo a tercers.
  4. La llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficii tota la comunitat.


El moviment de programari lliure ha desenvolupat programes tant potents com el navegador Firefox o el paquet ofimàtic OpenOffice.

Diferencies entre programari gratuit i lliure:
Exemple: Google: és gratuit i online peò no és lliure.
Power Point: és comercial, et pots descarregar la versió de prova (gratuit) peró no és lliure.

Els programes lliures normalment els creen per diferents sistemes operatius, per exemple, a les escoles es fa servir el linkcat, un tipus de linux.
Linux és un sistema operatiu que és utilitzat en moltes coses diverses, com per exemple a les fotocopiadores, màquines escura-butxaques, etc.

El programari de codi obert ofereix la possibilitat d'accedir al seu codi font, Alhora també garanteix el dret d'estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo, recompilar-lo i difondre'n la versió resultant.

Exemple:
Sourceforge programa per descarregar audacity.
Audacity: programa per retocar, editar generar, etc, audio.Ens descarreguem el codi executable.
Apretem source code, i ens podem descarregar el codi font d'Audacity. A partir d'aqui podriem fer noves versions del programa, o reprogramar certs aspectes que volem millorar.
A nivell d'usuari, el programari lliure és interessant perquè és gratuit

Exemple:
Softcatalà:
Hi han grups de programadors i traductors que van traduint versions de software lliures.

http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm




Prezi

Permet fer presentacions sobre temes. Es poden ampliar parts de les fotografies. És un recurs útil per a treballar temes, d'una manera diferent que amb el Power Point. 
Es un espai de treball on hi ha diversos elements. Tots ells es relacionen amb un camí, o path.
Ës l'ús característic que li dodem donar, ja que per a fer-ne un ús únicament per a fer presentacions normals, és millor el programa del Power Point.
Al donar-se d'alta hi ha tres opcions, la lliure i dues de pagament. Una de les opcions permeten no tenir-lo online sinò a l'escriptori i per tant no necessitar connexió. El nostre compte el registrarem amb l'adreça de blanquerna per accedir a la segona tipologia de manera gratuita, per ser un espai educatiu.

Inici:
- Fer-se compte gratuit ( Student/teacher licenses)
- Rebem mail  del programa
- Tornar al prezi i activar-lo
Funcionament:
Hi ha un tutorial a:

Diferències amb el Power Point: 
- No hi ha diapositives
- És un entorn online
- Pot ser públic, privat o compartit (habilita la còpia)
- Treballa en Flash 
- S'adapta millor a les necessitats de cada treball ja que  enlloc de diapositives, tenim un únic espai de treball. 
- Fem les divisions amb els frames
- Treball a partir de metàfores visuals  
Apareixen 3 pestanyes: your prezi / learn / explore:
Your prezi - New prezi - Create a new prezi -  

Si anem a your prezi podem crear-ne un de nou, triem una plantilla i començem a inserir textos, imatges, arxius... Hem d'intentar no introduir PDF ja que no es veuen bé.
Es pot escriure a qualsevol lloc de la pantalla, i es pot ampliar o reduir.
Les paraules també es poden ampliar o reduir amb la roda del ratolí, les podem moure, girar... a travès del cercle que ens apareix al clicar.
Pantalla completa: More - full screen

- Exemple per a començar: Títol geneal. Deprès hi posem una imatge petita amb un títol,  aun costat de la imatge general. Fem un frame amb la imatge petita i el seu títol. Desprès l'afegim al path, que el numera.
Podem ampliar coses d'una fotografia, creant un altre frame sobre un altre, per ampliar-ho. 

- Inserir fotografies:
Buscar fotografies que poguem afagar - Anomena i desa la fotografia - desar-la a l'ordinador - Insert - From your computer - Select files

- Opcions de prezi:
Privat, públic o habilitat perquè la gent se'l pugui copiar (compartir)
Com està online, hi ha codi embed, amb el que el podem afegir als blocs, i als wikis, entre d'altres.  

Desprès de la presentació es necessita un path, un camí per a relacionar les coses. Ho podem fer amb mmarcs (frame) un cop posats els marcs ja podem anar a path, i numerar-los per tal d'endreçar-lols d'aquesta manera a la presentació.
Per a  vuere el resultat: Show.

Es mou a travès de les fletxes de l'ordinador.

Aquí teniu un exemple de Prezi


diumenge, 13 de novembre del 2011

Arxius de video

Amb el recurs de vídeo podem induir un estat d'anim concret al públic, per tant segons el que volguem aconseguir, podem passar el vídeo abans o depreès de la presentació.

Arxius de vídeo: mov, avi, windows media player (.wmv)
El wmv el reprodueixen la majoria de sistema operatius.
Si mirem les propietats d'un vídeo ens hem de fixar en: propiedades - detalles - ancho fotograma (720) i alto fotograma (576). Aquest és el format standard DV, que és el que tenen el DVD. Això implica que quan generem un vídeo haurem de fer-ho com a màxim amb aquesta grandària.
La velocitat de fotograma és la cadència de fotogrames que hi ha per segon. La standard és 25f/s. Quan menys fotogrames hi ha, es veurà el moviment menys fluid. Les web cam en tenen 12. Quan menys fotogrames, menys tamany.
En quant a àudio hem de tenir en compte la velocitat de bits. Stàndard de bona qualitat: 160.

Quan més tamany té la música, més qualitat té.

Programes de vídeo: 

Movie Maker 
Pinacle studio
Premiere

Movie Maker:
El projecte es graba en la mateixa carpeta on hi hagi el vídeo i la música que volem utilitzar.
1,49 KB (1.528 bytes) = 0.001mb
1000KB = 1 mb

Els projectes de Movie maker mai contenen el vídeo, per això és important grabar l'arxiu al mateix.
Pots gravar un vídeo amb diferents trossos d'altres vídeos amb aquest programa.
- Arrossegar el vídeo que volguem
- Reproduir-lo i escollir el tros que volem
- Edita
- Reprodueix - pausa 
- Divideix
- Reprodueix - pausa
- Divideix 
 - La resta que no volem es pot suprimir amb el botó esquerre i la opció de suprimeix

Els moviments en vídeo és bo no tallar-los. Ex: posar una persona fins que no la veiem.
Hem d'intentar donar peu d'una cosa a una altra: Ex: passadís, escala, sortida. O abacus,biblioteca.
Es filma per moments, per localitzacions...per tant hem de crear una lògica. El final ha de ser algú que marxa, per exemple.
Si volem, podem traslladar els talls de vídeo per endreçar-los d'una altra manera.

Per a posar una foto, ho hem de posar abans a la carpeta on tenim els altres arxius i desprès la posariem al programa, arrossegant, en el lloc del vídeo.

Per afegir música: inici, afegir música, el problema és que se sent a l'hora el so del vídeo, però aiiò es pot modificar: sel·leccionant - edita -  volum de vídeo. Si no el volem , sel"leccionem totes les parts - volum de vídeo - baixar fins al 0.
Per a fer transicions, sel·leccionar el segon tall, -animacions- encadenat.
Per a efectes, sel·leccionar una escena - efectes visuals. 
Quan arroseguem la música, apareix "eines de música". Es pot escollir quan comença i posar-hi efectes. Podem anar a opcions - fosa d'entrada.

S'han de posar títols, des d'Inici. Hi ha 3 tipus: títol, llegenda i crèdits. (Títol al principi i crèdits al final). El de llegenda no afegeix temps. Als tres se'ls pot afegir efectes. Per sota podem escollir el moment en el que apareixerà i també pot escollir-se la durada.
Tant els títols com la música un cop creats els podem moure de lloc, igual que els talls.

Un cop finalitzat: Guardar - a la carpeta hi haurà les 3 coses inicials, llavors haurem de generar un vídeo amb la màxima qualitat possible.
Inici - Desa la pel·lícula - definició standard i guardar-ho al mateix lloc on ho estavem fent i li posem un nom


Programes per baixar vídeos: Youtube, Vímeo. 
Si en el blog hem de pujar un text molt llarg abans el pujem a Scripd o Google reader.
Si hem de penjar moltes fotos a un bloc, anem a Picassa o Flickr, creem un àlbum, copiem el codi embed i el posem al bloc.