dilluns, 5 de desembre del 2011

Fluxogrames

En el cas dels fluxogramas, es representen visualment processos. Per a realitzar fluxogrames utilitzarem l'eina, aquest és un programa per a realitzar planols, fluxogrames, esquemes, etc. Cal recordar que Si volem passar informació als alumnes hem de pensar amb quin format i amb quin suport Crearem els fluxogrames amb l'eina online Gliffy.

Els fluxogrames, o diagrames de flux, també són eines de suport al pensament, i es diferencien dels mapes conceptuals en que visualitzen un procès, no un concepte i s'utilitzen per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.

Els usos que se li poden donar a nivell pedagògic, són: 

  1. Planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional.( Ex: representar el procés per a l'acollida d'un nou alumne)
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, ja que és un bon mitjà per aprendre i practicar: la presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...

Podem treballar fluxogrames amb moltes eines com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, però el programa que hem utilitzat a l'assignatura és el Gliffy , que és una eina on line on podem crear representacions online per a representar visualment diferents realitats, de maneres diverses. 

Als fluxogrames NO poden haver-hi dubtes.  

 

Mapes Conceptuals

Diferencies entre una fotografia i un text:

Les imatges ens transmeten emocions, i són més subjectives que els texts.
Els relats tenen una sequència, però la fotografia només és un moment.
Els texts ens transmeten dades més concretes.


L'eina que treballarem avui és el mapa conceptual. En aquesta eina no hi ha cabuda per les emocions, sinó que es tracta de representar visualment certes dades. És una representació visual del mapa que tenim a la ment sobre aquell tema que estem tractant, representar la propia realitat del problema.
El mapa conceptual el treballarem amb el programa Cmap Tools.

Els mapes conceptuals, són representacions visuals de les dades que volem transmetre, és a dir, són una representació visual del mapa que es fora en la nostra ment d'un tema en questió. En el cas que volguem  representar processos, utilitzarem fluxogrames.
Els mapes conceptuals no han de pretendre representar les emocions ni transmetre sentiments, sinò que transmeten dades.

La seva funció és representar el teu propi punt de vista sobre un problema. La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema.
Els seus elements són diversos conceptes claus que estan relacionats a travès de connectors (que acostumen a ser verbs).
Per a poder crear-ne un, cal seleccionar i jerarquitzar els conceptes, reflexionar sobre la relació que tenen els conceptes entre ells i triar els connectors adequats , i  fer una representació gràfica adequada, és a dir, de forma clara, entenedora i coherent.

En resum tal com diu en Jordi Coderch:
"La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals."
 ( http://gestioinformacio.blogspot.com/2008/12/crear-mapes-conceptuals_01.html )


La eina que utilitzem per a fer mapes conceptuals, de manera més eficaç és: CMapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition." , que és un dels més útils i coneguts.


CMap Tools:
El programa permet anar fent mapes conceptuals a partir de conceptes i connectors. Quan fem les relacions, podem enllaçar conceptes a connectors o a altres conceptes.
No podem repetir els conceptes. 

Per a desar-ho tenim diferents opcions:

1. "Desa al Cmap" o "Desa al CMap com a"  . El programa té un error: La localització no es pot escollir. El que hem de fer és desar-ho a la carpeta de l'escriptori amb el nostre nom, copiar-la i guardar-la en un pen drive i dur-la al nostre ordenador personal.

2. A desar podem grabar el CMap al campus del CMap tools, clicant a "Llocs".


Per a penjar-ho al bloc: Fitxer - Exporta al CMap - Com a fitxer d'imatge (en format JPEG)